YouTube Premium: Wat is het en wat kost het?

YouTube Premium

YouTube is al jaren een van de meest populaire platforms voor het delen van video’s wereldwijd. Met miljarden gebruikers die dagelijks video’s bekijken, uploaden en delen, blijft YouTube innoveren om de gebruikerservaring te verbeteren. Een van deze innovaties is YouTube Premium, een abonnementsdienst die verschillende voordelen biedt ten opzichte van de gratis versie van YouTube. Maar wat is YouTube Premium precies en hoeveel kost het? In dit artikel zullen we deze vragen in detail beantwoorden.

Wat is YouTube Premium?

YouTube Premium, voorheen bekend als YouTube Red, is een betaalde abonnementsdienst die door YouTube wordt aangeboden. Het werd gelanceerd in 2018 en biedt gebruikers een aantal voordelen die niet beschikbaar zijn in de gratis versie van de website. Hieronder een overzicht van de belangrijkste functies van YouTube Premium:

1. Advertentievrij kijken

Een van de meest aantrekkelijke functies van YouTube Premium is de mogelijkheid om video’s zonder advertenties te bekijken. Dit betekent dat je geen onderbrekingen hebt van reclames tijdens het kijken naar video’s, wat vooral handig is bij langere video’s of bij het binge-watchen van een serie video’s.

2. Offline opslaan van video’s

Met YouTube Premium kun je video’s downloaden om later offline te bekijken. Dit is bijzonder nuttig voor mensen die vaak onderweg zijn en niet altijd toegang hebben tot een stabiele internetverbinding. Je kunt je favoriete video’s opslaan op je mobiele apparaat en ze bekijken wanneer je maar wilt, zonder dat je datagebruik belast wordt.

3. Achtergrond afspelen

Een andere handige functie is de mogelijkheid om video’s op de achtergrond af te spelen. Dit betekent dat je video’s kunt blijven beluisteren terwijl je andere apps gebruikt of terwijl je scherm vergrendeld is. Dit is vooral nuttig voor muziekliefhebbers die YouTube gebruiken als hun belangrijkste muziekbron.

4. Toegang tot YouTube originals

YouTube Premium geeft je ook toegang tot YouTube Originals, een verzameling exclusieve shows en films die alleen beschikbaar zijn voor Premium-abonnees. Deze content omvat een breed scala aan genres en wordt vaak gemaakt in samenwerking met populaire YouTubers en andere bekende creatievelingen.

5. Inclusief YouTube music premium

Een YouTube Premium-abonnement omvat ook YouTube Music Premium. Dit is een aparte muziekstreamingdienst die toegang biedt tot miljoenen nummers en albums zonder advertenties, evenals de mogelijkheid om muziek offline op te slaan en op de achtergrond af te spelen. YouTube Music Premium biedt ook gepersonaliseerde afspeellijsten en aanbevelingen op basis van je luistergewoonten.

Wat is de YouTube Premium prijs?

De kosten van een YouTube Premium abonnement kunnen variëren afhankelijk van het land waarin je woont maar in de meeste landen wordt een vergelijkbare prijsstructuur gehanteerd. Hieronder een overzicht van de prijzen in enkele belangrijke markten (prijzen kunnen licht variëren en zijn onderhevig aan verandering):

  • Verenigde Staten: $11,99 per maand
  • Nederland: €11,99 per maand
  • Verenigd Koninkrijk: £11,99 per maand


Er is ook een YouTube Premium family abonnement waarmee je voor een iets hogere prijs meerdere gezinsleden toegang kunt geven tot de Premium-functies. Dit gezinsabonnement kost meestal ongeveer €17,99 per maand in Nederland en biedt plaats aan maximaal zes gezinsleden.

Daarnaast is er ook een speciaal tarief voor studenten. Studenten kunnen vaak profiteren van een aanzienlijke korting, waarbij de maandelijkse kosten kunnen dalen tot ongeveer €6,99 per maand. Om in aanmerking te komen voor het studententarief, moeten studenten zich wel inschrijven en hun status verifiëren via een derde partij, zoals UNiDAYS.

Is YouTube Premium het geld waard?

Of YouTube Premium het geld waard is hangt af van hoe je YouTube gebruikt en welke functies jij belangrijk vindt. Voor zware gebruikers die vaak geïrriteerd raken door advertenties, regelmatig video’s offline willen opslaan, en genieten van exclusieve content kan YouTube Premium een uitstekende investering zijn. De extra’s zoals YouTube Music Premium en de mogelijkheid om video’s op de achtergrond af te spelen maken het pakket nog aantrekkelijker.

Voor incidentele gebruikers die voornamelijk korte video’s bekijken en niet veel waarde hechten aan de extra functies, is de gratis versie van YouTube waarschijnlijk voldoende. Echter, voor degenen die de volledige potentie van het YouTube platform willen benutten en een meer naadloze kijkervaring willen biedt YouTube Premium zeker waar voor het geld.

YouTube Premium Lite

YouTube Premium Lite is een afgeslankte versie van het  YouTube Premium-abonnement. Het belangrijkste verkoopargument van deze service is het verwijderen van advertenties. Voor een lagere maandelijkse prijs kunnen gebruikers genieten van video’s zonder onderbrekingen door advertenties wat vooral aantrekkelijk is voor kijkers die vaak worden gestoord door de vele advertenties op het platform. Dit maakt YouTube Premium Lite een ideale optie voor degenen die niet alle extra functies van het volledige Premium-pakket nodig hebben maar wel een meer vloeiende kijkervaring willen.

Conclusie

YouTube Premium biedt een reeks voordelen die de algehele kijkervaring aanzienlijk kunnen verbeteren. Van advertentievrij kijken en offline opslaan tot toegang tot exclusieve content en een muziek streamingdienst. Hoewel het extra maandelijkse kosten met zich meebrengt kan het voor veel gebruikers de moeite waard zijn gezien de verbeterde gebruikservaring. Als je een frequente gebruiker van YouTube bent overweeg dan zeker om YouTube Premium uit te proberen om te zien of het aansluit bij jouw behoeften en verwachtingen.

Eliah
Eliah

Social Media expert

Eliah is een deskundige op het gebied van social media marketing, met een uitgebreide achtergrond in het ontwikkelen en uitvoeren van succesvolle online strategieën. Hij heeft een Bachelor in Communicatie en Digitale Media en heeft gewerkt met diverse bedrijven om hun sociale mediakanalen te optimaliseren en te laten groeien.

Inhoud

Nieuwste blogs

Onze producten