Wanneer posten op Instagram?

wanneer posten Instagram

Instagram is uitgegroeid tot een van de meest invloedrijke sociale media platforms ter wereld. Of je nu een merk, een influencer of gewoon een enthousiaste gebruiker bent, het kennen van het juiste moment om te posten kan een groot verschil maken in je engagement en bereik. In dit artikel duiken we diep in de beste tijden om op Instagram te posten gebaseerd op verschillende factoren zoals je doelgroep, geografische locatie en type content.

Waarom is timing belangrijk op Instagram?

Voordat we ingaan op specifieke tijdstippen is het belangrijk om te begrijpen waarom timing zo cruciaal is op Instagram. Het algoritme van Instagram geeft de voorkeur aan recente posts en toont deze vaker aan gebruikers. Dit betekent dat als je op het juiste moment post, wanneer je volgers actief zijn, je post een grotere kans heeft om gezien en gewaardeerd te worden.  Bovendien zorgt een goed getimede post voor mee interactie wat weer bijdraagt aan een hogere zichtbaarheid. Natuulijk kun je ook Instagram volgers kopen maar je wilt toch al je volgers bereiken wanneer je een nieuwe post of stories plaatst.

Algemene richtlijnen voor beste posttijden

Hoewel er geen one-size-fits-all antwoord is, zijn er algemene trends en richtlijnen die je kunt volgen:

 1. Weekdagen vs. weekenden: Over het algemeen zien weekdagen meer activiteit dan weekenden. Dit kan variëren afhankelijk van je doelgroep maar voor de meeste accounts presteren weekdagen beter.

 2. Tijdstip van de dag: Volgens verschillende studies zijn de beste tijden om te posten tussen 9:00 en 11:00 uur ’s ochtends en tussen 17:00 en 20:00 uur ’s avonds. Dit zijn tijden waarop mensen vaak pauzes nemen of net klaar zijn met werken.

 3. Dagen van de week: Dinsdag, woensdag en donderdag worden vaak beschouwd als de beste dagen om te posten. Maandag kan druk zijn met mensen die terugkeren naar hun werk terwijl vrijdag en het weekend meer gefocust zijn op persoonlijke tijd.

Analyseren van je eigen data

Naast deze algemene richtlijnen is het belangrijk om je eigen Instagram-analytics te bekijken. Hier zijn enkele stappen om dit te doen:

 1. Instagram insights: Als je een bedrijfs- of creator-account hebt biedt Instagram je gedetailleerde inzichten over wanneer je volgers het meest actief zijn. Deze gegevens zijn te vinden onder het tabblad “inzichten” en kunnen je helpen om je postingstrategie te verfijnen.

 2. Experimenteren en optimaliseren: Probeer te posten op verschillende tijden en dagen om te zien wat het beste werkt voor jouw specifieke publiek. Noteer welke posts het meeste engagement krijgen en pas je strategie dienovereenkomstig aan.

 3. Gebruik van tools: Er zijn verschillende tools beschikbaar zoals hootsuite, later, en sprout social die je kunnen helpen bij het plannen en analyseren van je posts. Deze tools bieden vaak diepgaande analyses en aanbevelingen voor de beste tijden om te posten.

Geografische factoren

Het tijdstip van posten kan ook variëren afhankelijk van de geografische locatie van je doelgroep. Als je bijvoorbeeld een wereldwijd publiek hebt, moet je rekening houden met verschillende tijdzones. Hier zijn enkele tips om hiermee om te gaan:

 1. Segmenteren van je publiek: Gebruik Instagram insights om te zien waar je volgers zich bevinden en post op tijden die geschikt zijn voor de grootste segmenten van je publiek.

 2. Meerdere posts per dag: Als je een wereldwijd publiek hebt, overweeg dan om meerdere keren per dag te posten om verschillende tijdzones te dekken.

 3. Geplande posts: Gebruik planningstools om je posts in te plannen op tijden die ideaal zijn voor je volgers, ongeacht je eigen tijdzone.

Type content en timing

Het type content dat je plaatst kan ook invloed hebben op de beste tijd om te posten. Hier zijn enkele overwegingen:

 1. Visuele content: Voor visueel aantrekkelijke content zoals foto’s en video’s kunnen avonden en weekenden goede tijden zijn omdat mensen dan meer tijd hebben om door hun feed te scrollen.

 2. Informerende content: Posts die gericht zijn op educatie of informatie, zoals tutorials of nieuws presteren vaak beter tijdens werkuren wanneer mensen actief op zoek zijn naar informatie.

 3. Interactie-gericht: Voor posts die gericht zijn op interactie, zoals polls, vragen en antwoorden, zijn tijden waarop mensen meer geneigd zijn om te reageren (zoals lunchpauzes en avonden) ideaal.

Seizoensgebonden en speciale gebeurtenissen

Ten slotte is het belangrijk om rekening te houden met seizoensgebonden trends en speciale gebeurtenissen:

 1. Vakantieperiodes: Tijdens feestdagen en vakantieseizoenen kunnen de gebruikspatronen van mensen veranderen. Het kan nuttig zijn om je postingstrategie aan te passen aan deze periodes.

 2. Speciale gebeurtenissen: Grote evenementen zoals sportwedstrijden, verkiezingen of culturele festivals kunnen invloed hebben op wanneer mensen actief zijn op Instagram.

 3. Trends en virale gebeurtenissen: Blijf op de hoogte van actuele trends en virale gebeurtenissen die van invloed kunnen zijn op de betrokkenheid van je publiek.

Conclusie

Het vinden van de beste tijd om op Instagram te posten vereist een combinatie van algemene richtlijnen, het analyseren van je eigen data, en het experimenteren met verschillende tijden en dagen. Door rekening te houden met de activiteit van je volgers, geografische factoren en het type content dat je plaatst, kun je je zichtbaarheid en engagement aanzienlijk verbeteren. Onthoud dat consistentie en kwaliteit van je content net zo belangrijk zijn als timing dus blijf testen en optimaliseren om de beste resultaten te bereiken.

Eliah
Eliah

Social Media expert

Eliah is een deskundige op het gebied van social media marketing, met een uitgebreide achtergrond in het ontwikkelen en uitvoeren van succesvolle online strategieën. Hij heeft een Bachelor in Communicatie en Digitale Media en heeft gewerkt met diverse bedrijven om hun sociale mediakanalen te optimaliseren en te laten groeien.

Inhoud

Nieuwste blogs

Onze producten