Hoe werkt YouTube Shorts?

Werking YouTube Shorts

YouTube Shorts is een relatief nieuwe functie van YouTube die in september 2020 is gelanceerd om de concurrentie aan te gaan met andere populaire videoplatforms zoals TikTok en Instagram Reels. Het is ontworpen om gebruikers de mogelijkheid te geven om korte en pakkende video’s van maximaal 60 seconden te maken en te delen op hun profiel. Deze functie heeft sinds de lancering veel aandacht gekregen en biedt een scala aan mogelijkheden voor zowel de makers van de inhoud als degene die de YouTube Shorts bekijken.

Wat zijn YouTube Shorts?

YouTube Shorts zijn verticale video’s van maximaal 60 seconden die zijn ontworpen om snel en gemakkelijk op een mobiele telefoon te worden opgenomen en bekeken. De video’s kunnen bestaan uit verschillende clips met teksten, muziek en andere creatieve elementen die gebruikers helpen om hun verhalen en ideeën effectief en creatief over te brengen.

Het belangrijkste kenmerk van YouTube Shorts is de toegankelijkheid en de eenvoud bij het maken van de video’s, waardoor iedereen snel en eenvoudig inhoud kan creëren en delen.

Hoe maak je een YouTube Short?

Het maken van een YouTube Short is eenvoudig en kan direct worden gedaan vanuit de YouTube-app op een smartphone. Hier zijn de stappen:

 1. Open de YouTube-app: Zorg ervoor dat je de meest recente versie van de YouTube-app op je mobiele apparaat hebt geïnstalleerd.

 2. Klik op het plusteken: Onder aan het scherm vind je een plusteken (+) dat je naar de opties voor het uploaden van video’s brengt.

 3. Selecteer ‘Create a Short’: Kies de optie ‘Create a Short’ om naar de opnamemodus te gaan.

 4. Opnemen: Houd de opnameknop ingedrukt om te beginnen met opnemen. Je kunt meerdere clips opnemen door de opnameknop los te laten en opnieuw in te drukken. Hierdoor kun je verschillende segmenten van je video opnemen zonder de app te verlaten.

 5. Voeg muziek en effecten toe: Je kunt muziek uit de YouTube-bibliotheek toevoegen, evenals tekst, filters en andere creatieve effecten om je video aantrekkelijker te maken.

 6. Publiceer je Short: Wanneer je tevreden bent met je video, voeg een titel en beschrijving toe en klik op ‘Upload’ om je YouTube Short te publiceren.

Diverse functies van YouTube Shorts

 1. YouTube Shorts biedt verschillende functies die het maken en bekijken van korte video’s leuk en boeiend maken:

  • Muziek en geluiden: Gebruikers kunnen kiezen uit een enorme bibliotheek met muziek en geluidseffecten om hun video’s te verbeteren.
  • Tekst en effecten: Er zijn verschillende tekst- en visuele effecten beschikbaar die je aan je video’s kunt toevoegen om ze unieker en creatiever te maken.
  • Speed Control: Gebruikers kunnen de opnamesnelheid aanpassen, waardoor ze slow-motion of versnelde video’s kunnen maken.
  • Timer en Countdown: Een timerfunctie maakt het gemakkelijker om handsfree opnames te maken, terwijl een countdown helpt bij het timen van opnamen.

Voordelen van YouTube Shorts voor makers

 1. Bereik en zichtbaarheid: Aangezien Shorts op de homepage van YouTube worden weergegeven hebben ze een enorm potentieel bereik. Dit kan helpen om je kanaal te laten groeien en nieuwe abonnees aan te trekken.

 2. Eenvoudig te gebruiken: De tools voor het maken van Shorts zijn gebruiksvriendelijk en vereisen geen geavanceerde videobewerkingsvaardigheden.

 3. Korte productietijd: Omdat Shorts maximaal 60 seconden duren, kun je snel en frequent inhoud maken en uploaden.

 4. Cross-promotie: Shorts kunnen worden gebruikt om langer durende video’s op je kanaal te promoten, door fragmenten te delen en kijkers te stimuleren om meer van je inhoud te bekijken.

Voordelen van YouTube Shorts voor kijkers

 1. Snel en boeiend: Shorts zijn kort en bondig wat ideaal is voor kijkers met een korte aandachtsspanne of weinig tijd.
 2. Gemakkelijk te ontdekken: Shorts worden automatisch afgespeeld en zijn gemakkelijk toegankelijk via de YouTube-app wat het ontdekken van nieuwe inhoud vereenvoudigt.
 3. Gevarieerd aanbod: De variëteit aan beschikbare Shorts zorgt ervoor dat er altijd iets nieuws en interessants te ontdekken valt.

YouTube Shorts uitzetten

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je zou kunnen besluiten om YouTube Shorts uit te zetten of te vermijden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende redenen:

1. Afleiding en tijdverspilling
2. Overdaad aan inhoud
3. Kwaliteit van inhoud
4. Data- en privacyoverwegingen
5. Impact op mentale gezondheid
6. Voorkeur voor traditionele/langere video’s
7. Beperkte creatieve mogelijkheden voor de makers

Hoe kun je YouTube Shorts uitzetten

Als je besluit dat YouTube Shorts niets voor jou is, zijn er verschillende manieren om ze uit te zetten of te vermijden:

 1. Browser Extensies: Gebruik extensies zoals uBlock Origin of andere adblockers om Shorts-secties op YouTube te blokkeren.
 2. Aanbevelingsbeheer: Door je kijkgeschiedenis en voorkeuren bij te werken, kun je het aantal aanbevolen Shorts verminderen.
 3. Desktop Versie Gebruiken: De desktopversie van YouTube biedt een betere controle over welke soorten video’s worden aanbevolen in vergelijking met de mobiele app.
 4. Feedback Geven: Geef actief feedback op ongewenste Shorts door op “Niet geïnteresseerd” te klikken. Dit kan het algoritme helpen je voorkeuren beter te begrijpen.

Toekomst van YouTube Shorts

YouTube Shorts blijft evolueren en groeien als platform. YouTube blijft nieuwe functies en mogelijkheden toevoegen om de ervaring voor zowel makers als kijkers te verbeteren. De integratie met de bredere YouTube-omgeving, inclusief advertenties en monetisatie-opties, biedt veelbelovende mogelijkheden voor content creators om hun bereik en inkomsten te vergroten.

Conclusie, YouTube Shorts is een krachtig en toegankelijk platform voor het creëren en delen van korte video’s. Of je nu een ervaren content creator bent of een beginner, YouTube Shorts biedt tal van mogelijkheden om je creativiteit te uiten en een publiek op te bouwen.

Eliah
Eliah

Social Media expert

Eliah is een deskundige op het gebied van social media marketing, met een uitgebreide achtergrond in het ontwikkelen en uitvoeren van succesvolle online strategieën. Hij heeft een Bachelor in Communicatie en Digitale Media en heeft gewerkt met diverse bedrijven om hun sociale mediakanalen te optimaliseren en te laten groeien.

Inhoud

Nieuwste blogs

Onze producten