Hoe werkt TikTok algoritme?

TikTok

TikTok is uitgegroeid tot een van de populairste sociale mediaplatforms wereldwijd met miljoenen gebruikers die dagelijks video’s bekijken en delen. Een van de belangrijkste redenen voor dit succes is het algoritme van TikTok dat gebruikers steeds weer weet te verrassen met relevante en boeiende content. Maar hoe werkt dit algoritme precies? In dit artikel duiken we diep in de werking van het TikTok-algoritme en ontrafelen we de geheimen achter de verslavende content.

1. De basis van het algoritme

Het TikTok-algoritme is ontworpen om gebruikers zo lang mogelijk op het platform te houden door hen te voorzien van video’s die ze interessant vinden. Het algoritme analyseert een breed scala aan signalen om te bepalen welke video’s aan welke gebruikers worden getoond. Deze signalen kunnen worden onderverdeeld in drie hoofdcategorieën: gebruikersinteracties, video-informatie en apparaat- en accountinstellingen.

Gebruikersinteracties

Gebruikersinteracties vormen een cruciale component van het algoritme. TikTok houdt nauwlettend bij hoe gebruikers omgaan met verschillende soorten content. Enkele belangrijke interacties die het algoritme analyseert zijn:

 • Likes en shares: Video’s die veel likes en shares ontvangen, worden als populair beschouwd en krijgen meer zichtbaarheid.
 • Reacties: Het aantal en de inhoud van reacties op een video kunnen aangeven hoe betrokken de gebruikers zijn.
 • Kijktijd: De totale tijd die een gebruiker aan het bekijken van een video besteedt, is een sterke indicator van interesse. Video’s die volledig worden bekeken, krijgen meer prioriteit.
 • Volgers: Interacties met video’s van accounts die de gebruiker volgt, worden ook meegewogen.
 • Favorieten: Video’s die aan favorieten worden toegevoegd, krijgen een hogere ranking.
 • Rapportages en not-interested: Negatieve feedback, zoals het rapporteren van een video of aangeven dat men niet geïnteresseerd is vermindert de zichtbaarheid van die video.

Video-informatie

Naast gebruikersinteracties speelt de informatie over de video zelf ook een grote rol. Dit omvat:

 • Bijschriften: De tekst die bij een video wordt geplaatst, helpt het algoritme te begrijpen waar de video over gaat.
 • Hashtags: Hashtags categoriseren content en maken het eenvoudiger voor het algoritme om video’s aan relevante gebruikers te tonen.
 • Geluid: Populaire geluiden en muziek kunnen een boost geven aan video’s die deze gebruiken.
 • Effecten en filters: Het gebruik van bepaalde effecten en filters kan de zichtbaarheid van een video beïnvloeden.

Apparaat- en accountinstellingen

Hoewel deze signalen minder zwaar wegen, worden apparaat- en accountinstellingen ook meegenomen in de overweging:

  • Taalinstelling: Video’s in de voorkeurstaal van de gebruiker hebben voorrang.
  • Locatie: Video’s van gebruikers in dezelfde geografische regio krijgen meer zichtbaarheid.
  • Type apparaat: Het type apparaat dat wordt gebruikt (bijvoorbeeld iOS of Android) kan een rol spelen bij de inhoud die wordt getoond.

2. Het for you-pagina algoritme

Een van de meest aantrekkelijke aspecten van TikTok is de “For You”-pagina (FYP), waar gebruikers eindeloos door video’s kunnen scrollen die speciaal voor hen zijn geselecteerd. Het algoritme dat deze pagina aandrijft is bijzonder geavanceerd en dynamisch. Meer volgers kunnen je helpen om beter zichtbaar te worden in de ‘For You’ pagina van TikTok, wat kan leiden tot nog meer organische volgers.

Persoonlijke aanbevelingen

De FYP maakt gebruik van een gepersonaliseerd aanbevelingssysteem dat is gebaseerd op machine learning. Naarmate een gebruiker meer tijd op het platform doorbrengt, leert het algoritme steeds beter welke soorten video’s deze gebruiker interessant vindt. Dit gebeurt door:

 • Analyseren van interacties: Zoals eerder genoemd, worden likes, shares, reacties, en kijktijd allemaal geanalyseerd om de voorkeuren van de gebruiker te begrijpen.
 • Inhoudsgerelateerde patronen: Het algoritme zoekt naar patronen in de inhoud die de gebruiker bekijkt, zoals specifieke thema’s, genres, of trends.
 • Testen en leren: TikTok test voortdurend nieuwe video’s bij gebruikers om te zien hoe ze reageren. Video’s die goed presteren in deze tests worden vaker getoond. Verhoog je zichtbaarheid op TikTok met het kopen van views en trek de aandacht van een groter publiek.

Virale Content

Een uniek aspect van het TikTok-algoritme is hoe het omgaat met virale content. Video’s die snel veel aandacht trekken, krijgen een boost in zichtbaarheid. Dit wordt bereikt door:

  • Verspreiding via netwerken: Wanneer een video veel interacties genereert, wordt deze getoond aan een breder publiek, vaak buiten de directe volgers van de oorspronkelijke poster.
  • Trending hashtags en uitdagingen: Deelname aan trending hashtags en uitdagingen kan de zichtbaarheid van een video exponentieel vergroten.

3. Invloed van machine learning en AI

Machine learning en kunstmatige intelligentie (AI) zijn de kern van het TikTok-algoritme. Deze technologieën stellen het platform in staat om enorme hoeveelheden data te verwerken en te leren van gebruikersgedrag in real-time.

Neurale netwerken

TikTok maakt gebruik van neurale netwerken om patronen te herkennen in gebruikersgedrag en videoinhoud. Deze netwerken zijn in staat om complexe relaties tussen verschillende datapunten te begrijpen en te voorspellen welke video’s een gebruiker waarschijnlijk leuk zal vinden.

Feedbackloops

Het algoritme van TikTok is dynamisch en past zich voortdurend aan op basis van nieuwe data. Feedbackloops spelen hierin een cruciale rol. Wanneer een gebruiker interactie heeft met een video wordt deze data onmiddellijk verwerkt en gebruikt om toekomstige aanbevelingen te verbeteren. Dit creëert een zelfversterkend systeem dat steeds beter wordt in het voorspellen van gebruikersvoorkeuren.

4. Transparantie en gebruikerscontrole

TikTok heeft ook stappen ondernomen om transparanter te zijn over hoe het algoritme werkt en gebruikers meer controle te geven over hun ervaring.

Uitleg over aanbevelingen

TikTok heeft functies geïntroduceerd die gebruikers uitleg geven over waarom een bepaalde video op hun FYP verschijnt. Dit helpt gebruikers beter te begrijpen hoe hun interacties het algoritme beïnvloeden.

Aanpassingsopties

Gebruikers kunnen hun ervaring aanpassen door video’s te rapporteren die ze niet leuk vinden, aan te geven dat ze niet geïnteresseerd zijn in bepaalde inhoud, en door hun voorkeuren in te stellen. Dit helpt het algoritme om beter af te stemmen op de individuele voorkeuren van de gebruiker.

Conclusie

Het TikTok-algoritme is een krachtig en geavanceerd systeem dat gebruik maakt van een combinatie van gebruikersinteracties, video-informatie en apparaatinstellingen om gepersonaliseerde aanbevelingen te doen. Door middel van machine learning en AI blijft het algoritme zich voortdurend aanpassen en verbeteren, waardoor gebruikers steeds weer worden verrast met relevante en boeiende content. Met zijn unieke aanpak van virale content en de nadruk op persoonlijke aanbevelingen, blijft TikTok een van de meest verslavende en populaire sociale mediaplatforms van onze tijd.

Eliah
Eliah

Social Media expert

Eliah is een deskundige op het gebied van social media marketing, met een uitgebreide achtergrond in het ontwikkelen en uitvoeren van succesvolle online strategieën. Hij heeft een Bachelor in Communicatie en Digitale Media en heeft gewerkt met diverse bedrijven om hun sociale mediakanalen te optimaliseren en te laten groeien.

Inhoud

Nieuwste blogs

Onze producten