Hoe kun je een adblocker op YouTube toepassen?

YouTube is een van de populairste platforms voor videostreaming maar een van de grootste frustraties voor gebruikers zijn de advertenties die video’s onderbreken. Deze advertenties kunnen variëren van korte clips tot langere niet-overslaande video’s en kunnen de kijkervaring aanzienlijk verstoren.

Gelukkig zijn er verschillende methoden om advertenties op YouTube te blokkeren waardoor je ononderbroken kunt genieten van je favoriete content. In dit artikel zullen we gedetailleerd bespreken hoe je een YouTube adblock toepast. 

1. Wat is een adblocker?

Een adblock voor YouTube is een softwaretool die ontworpen is om advertenties te blokkeren of te verwijderen van webpagina’s en video’s. Deze tools kunnen worden geïnstalleerd als browserextensies, standalone applicaties, of ingebouwd zijn in bepaalde browsers. Adblockers werken door de scripts te blokkeren die advertenties laden, waardoor de advertenties niet verschijnen tijdens het surfen op internet of het bekijken van video’s.

2. Waarom advertenties blokkeren op YouTube?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand ervoor zou kiezen om advertenties op YouTube te blokkeren:

 1. Verbeterde kijkervaring: Advertenties kunnen de kijkervaring onderbreken, vooral als ze midden in een interessante video verschijnen.
 2. Tijdsbesparing: Korte advertenties kunnen enkele seconden duren, maar langere advertenties kunnen minutenlang duren, wat tijdverlies oplevert.
 3. Bescherming van privacy: Veel advertenties volgen gebruikersgedrag om gepersonaliseerde advertenties weer te geven, wat zorgen over privacy kan oproepen.
 4. Lagere bandbreedtegebruik: Advertenties kunnen extra gegevens verbruiken, wat problematisch kan zijn voor gebruikers met een beperkte bandbreedte.

3. Hoe kun je een adblocker op YouTube toepassen?

Er zijn verschillende methoden om advertenties op YouTube te blokkeren, afhankelijk van het apparaat en de browser die je gebruikt. Hier zijn enkele van de meest effectieve methoden:

1. Gebruik een browserextensie

De meest gebruikelijke manier om advertenties op YouTube te blokkeren is door het gebruik van een browserextensie. Enkele populaire adblocker-extensies zijn:

 • AdBlock: Een van de oudste en meest populaire adblockers, beschikbaar voor verschillende browsers zoals Chrome, Firefox en Edge.
 • uBlock Origin: Een lichte maar krachtige adblocker die minder systeembronnen gebruikt.
 • AdGuard: Biedt uitgebreide advertentie- en trackerblokkering en is beschikbaar als browserextensie en standalone app.


Installatie van een adblocker-extensie:

 1. Open je browser en ga naar de extensiewinkel (bijvoorbeeld Chrome Web Store voor Google Chrome).
 2. Zoek naar de gewenste adblocker (bijvoorbeeld AdBlock of uBlock Origin).
 3. Klik op ‘Toevoegen aan Chrome’ (of de equivalent in je browser) en volg de installatie-instructies.
 4. Zodra de extensie is geïnstalleerd, wordt deze automatisch ingeschakeld en begint advertenties te blokkeren op YouTube.


2. Gebruik een standalone adblocker

Standalone adblockers werken buiten je browser en bieden vaak meer geavanceerde functies. AdGuard is een voorbeeld van een standalone adblocker die beschikbaar is voor Windows, macOS, Android en iOS. Het blokkeert advertenties in alle browsers en apps op je apparaat.

Installatie van een standalone adblocker:

 1. Ga naar de website van de adblocker (bijvoorbeeld adguard.com).
 2. Download en installeer de applicatie voor je besturingssysteem.
 3. Volg de installatie-instructies en configureer de instellingen naar wens.
 4. De standalone adblocker begint advertenties te blokkeren op alle applicaties, inclusief YouTube.


3. Gebruik een adblocker-browser

Sommige browsers hebben ingebouwde adblockers die automatisch advertenties blokkeren. Brave en Opera zijn voorbeelden van browsers met ingebouwde adblockers.

Gebruik van een adblocker-browser:

 1. Download en installeer de browser met ingebouwde adblocker (bijvoorbeeld Brave of Opera) vanaf hun officiële website.
 2. Open YouTube in de nieuwe browser. De ingebouwde adblocker zal automatisch advertenties blokkeren.


4. Adblockers op mobiele apparaten

Het blokkeren van advertenties op mobiele apparaten kan iets uitdagender zijn, maar er zijn nog steeds effectieve oplossingen beschikbaar.

Voor Android:

 1. AdGuard: Beschikbaar als app via de officiële website van AdGuard. Google Play Store ondersteunt geen adblocker-apps.
 2. Brave Browser: Een browser met ingebouwde adblocker die beschikbaar is in de Google Play Store.


Voor iOS:

 1. AdGuard: Beschikbaar in de App Store. Deze app werkt als een contentblocker voor Safari.
 2. Brave Browser: Beschikbaar in de App Store met een ingebouwde adblocker.

4. Potentiële nadelen van het gebruik van adblockers

Hoewel adblockers veel voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden:

 • Ondersteuning voor Content Creators: Veel YouTube-content creators verdienen geld via advertenties. Door advertenties te blokkeren, ontvang je minder steun van deze makers.
 • Compatibiliteitsproblemen: Sommige websites en platforms kunnen adblockers detecteren en de toegang beperken of functies uitschakelen als een adblocker is ingeschakeld.
 • Ethiek en Toestemming: Het gebruik van adblockers roept ethische vragen op over het recht van websites om inkomsten te genereren via advertenties.

5. Hoe zit het met YouTube detecting adblockers?

YouTube en andere online platforms vertrouwen grotendeels op advertenties voor hun inkomsten. Deze advertenties worden weergegeven voor en tijdens video’s en zijn een belangrijke bron van inkomsten voor zowel de platformen als de content creators. Het gebruik van adblockers door gebruikers kan echter deze inkomstenbron ondermijnen, omdat de advertenties worden geblokkeerd en daardoor niet worden bekeken.

Om dit probleem aan te pakken heeft YouTube diverse methoden ontwikkeld voor het blocken van adblockers.

5. Conclusie

Het toepassen van een adblocker op YouTube kan je kijkervaring aanzienlijk verbeteren door advertenties te verwijderen die je video’s onderbreken. Of je nu kiest voor een browserextensie, standalone software, een browser met ingebouwde adblocker of een YouTube Premium-abonnement, er zijn voldoende opties beschikbaar om je te helpen een advertentievrije ervaring te genieten. Het is echter belangrijk om ook de mogelijke nadelen en ethische implicaties in overweging te nemen bij het gebruik van adblockers.

Eliah
Eliah

Social Media expert

Eliah is een deskundige op het gebied van social media marketing, met een uitgebreide achtergrond in het ontwikkelen en uitvoeren van succesvolle online strategieën. Hij heeft een Bachelor in Communicatie en Digitale Media en heeft gewerkt met diverse bedrijven om hun sociale mediakanalen te optimaliseren en te laten groeien.

Inhoud

Nieuwste blogs

Onze producten