Hoeveel MB kost TikTok?

TikTok

TikTok is een van de populairte sociale mediaplatforms van dit moment. Gebruikers over de hele wereld delen korte video’s van maximaal 60 seconden, waarin ze dansen, zingen, uitdagingen aangaan of gewoon hun dagelijkse leven laten zien. Deze populariteit brengt echter ook een belangrijke vraag met zich mee: hoeveel MB kost het gebruik van TikTok eigenlijk?

Downloaden van de app

Het begint allemaal met het downloaden van de app. Op iOS en Android varieert de grootte van de TikTok-applicatie, maar gemiddeld ligt deze rond de 300 MB. Dit betekent dat je al een aanzienlijke hoeveelheid opslagruimte en data moet vrijmaken om de app überhaupt te kunnen installeren. Daarnaast moet je rekening houden met eventuele updates die periodiek worden uitgebracht en die extra data kunnen vereisen.

Data gebruik per video

Het daadwerkelijke data verbruik van TikTok hangt grotendeels af van de kwaliteit en lengte van de video’s die je bekijkt. Gemiddeld genomen verbruikt een TikTok-video tussen de 2 en 4 MB per minuut bij standaard videokwaliteit. Dit kan echter oplopen als je video’s in hogere resolutie bekijkt.

Hier is een ruwe schatting van het data verbruik per tijdseenheid bij standaard kwaliteit:

  • 1 minuut: 2-4 MB
  • 10 minuten: 20-40 MB
  • 30 minuten: 60-120 MB
  • 1 uur: 120-240 MB

Livestreams en uploads

Naast het bekijken van video’s bieden livestreams een andere dimensie van data verbruik. Livestreams verbruiken aanzienlijk meer data vanwege hun real-time karakter. Gemiddeld verbruikt een uur livestreamen ongeveer 500 MB tot 1 GB, afhankelijk van de kwaliteit van de stream. Live gaan met veel kijkers resulteert er wel in dat je content bij een breder publiek terechtkomt. En het kopen van live kijkers helpt om je bereik op TikTok te vergroten.

Als je zelf video’s uploadt is het dataverbruik afhankelijk van de lengte en kwaliteit van de video. Een korte video van 15 seconden in standaard kwaliteit kan ongeveer 5 MB aan data verbruiken, terwijl langere video’s of video’s in hogere resoluties aanzienlijk meer kunnen verbruiken. 

Achtergrond datagebruik

Daarnaast gebruikt TikTok ook data op de achtergrond, zelfs wanneer je de app niet actief gebruikt. Dit omvat het laden van nieuwe content, het bijwerken van notificaties en het synchroniseren van je feed. Dit achtergrond data verbruik is meestal minder significant, maar kan oplopen afhankelijk van hoe vaak je meldingen ontvangt en hoe vaak de app content vernieuwt.

Data besparen

Er zijn verschillende manieren om data te besparen tijdens het gebruik van TikTok:

  1. Kwaliteit verlagen: In de instellingen van de app kun je de videokwaliteit verlagen, wat direct invloed heeft op het data verbruik.
  2. Wi-Fi gebruiken: Probeer de app voornamelijk te gebruiken wanneer je verbonden bent met een Wi-Fi netwerk in plaats van mobiele data.
  3. Data limieten instellen: Sommige smartphones bieden de mogelijkheid om data limieten in te stellen voor specifieke apps, waaronder TikTok.

Conclusie

Het gebruik van TikTok kan aanzienlijk data verbruiken, uiteraard afhankelijk van hoe vaak en hoe lang je de app gebruikt. Voor gemiddelde gebruikers die dagelijks een paar minuten video’s bekijken kan dit snel oplopen tot honderden MB’s per maand. Voor intensieve gebruikers die veel livestreams volgen of video’s uploaden, kan het verbruik zelfs enkele GB’s per maand bereiken. Door bewuste keuzes te maken in instellingen en gebruik kun je echter invloed uitoefenen op het data verbruik en onverwachte hoge kosten vermijden.

Eliah
Eliah

Social Media expert

Eliah is een deskundige op het gebied van social media marketing, met een uitgebreide achtergrond in het ontwikkelen en uitvoeren van succesvolle online strategieën. Hij heeft een Bachelor in Communicatie en Digitale Media en heeft gewerkt met diverse bedrijven om hun sociale mediakanalen te optimaliseren en te laten groeien.

Inhoud

Nieuwste blogs

Onze producten